Jdi na obsah Jdi na menu

Premiéra Lakomce

13. 3. 2023

Režie se ujal Miroslav Pokorný, který se souborem nastudoval hru Ze života hmyzu. Požádali jsme pana režiséra o pár slov k nové hře.

„Komedie Lakomec je stará a slavná dáma, která letos oslaví své 355. narozeniny. Svěží, vtipná, zábavná, lehkonohá a rozverná, nemilosrdně sarkastická, potměšilá, jízlivá a jedovatá, ale stále zbožňovaná pro svou odzbrojující upřímnost, s níž dokáže pojmenovat věčné neduhy lidského pokolení a škraloupy na jeho svědomí.

Jean-Baptiste Poquelin, řečený Moliére, komedii napsal v roce 1668, a je pravda, že po narození neměla na růžích ustláno. Tehdejší měšťanská společnost odmítala přijmout nelichotivý obraz sama sebe, který jim svým žhavým perem vymaloval autor. Jejich bezskrupulózní hamižnost, bezcitnost, intrikánství a zlobná nenávist, vystavené posměchu publika, vyvolávala v jejich zatuchlém společenství návaly hněvu a zášti. Přes všechna příkoří kráčela však tato královna francouzské komedie staletími s noblesou a zábavnou ironií až do dnešních dní. A stále má co říci i našim současníkům, stačí jen pustit ji ke slovu.

Titulní roli ztvární principál souboru Tomáš Vott, dále hrají: David Šarboch, Kristýna Beránková, Jan Fany Fanta, Vladimíra Fantová, Marek Jakeš, Ondřej Šimanovský, Michaela Chrapová a Jakub Hložek. Úlohy asistentky režie se ujala Alena Šimanovská, o zvuk se stará Martin Sedláček, scénu vytvořil Jan Fany Fanta a kostýmy Hana Kunertová.

Starý lakomec Harpagon a jeho vykutálená famílie už nedočkavě přešlapují za oponou slánského divadla, těšíce se, až vtrhnou 4. dubna 2023 na prkna, co znamenají svět a rozvibrují bránice publika, které se dozajista dostaví v hojném počtu."

Stále ještě plně zkoušíme, ale vstupenky jsou již v prodeji. LAKOMEC – program a vstupenky online | Kulturní zařízení města Slaného (slansko.cz)

Zatím se můžete podívat na pár fotografií ze zkoušek. 

 

Náhledy fotografií ze složky Lakomec

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář