Jdi na obsah Jdi na menu

Reprízy Lakomce neberou konce

21. 5. 2023

Několikrát odložená premiéra Lakomce proběhla před plným divadlem a reakce publika byly a jsou více než vstřícné.

Samotné nastudování hry mělo v podstatě klasický divadelní formát – odehrálo se ve třech dějstvích. 

lakomec-1.-ctena-leden-20.1.2020-2.jpg1. dějství

První čtená (zkouška, kdy se herci seznámí s hrou a poprvé společně čtou text) s režisérem Miroslavem Pokorným, který se souborem nastudoval i hru Ze života hmyzu, byla už v lednu 2020. Všichni ale víme, co přišlo pak. Lockdown přerušoval zkoušení, a nakonec přišel definitivní lockdown několik týdnů před prvním plánovaným termínem premiéry, který byl stanoven na 11. listopad 2020. 

Několik měsíců pak bylo ticho po pěšině. Nikdo nevěděl, jestli divadlo nebude jednou z obětí pandemie… Navíc, dva členy souboru odvály tou dobou cesty osudu dál od divadla, a tak byla otázka, jestli role Mariany a Kleanta přeobsadit nebo se s Harpagonem definitivě rozloučit. Jelikož dosavadní zkoušení byl notný kus práce a všichni cítili, že "hra má potenciál", bylo rozhodnuto: přeobsadíme a pustíme se znovu do zkoušení. 

oprasena-prvni-ctena.jpg2. dějství

Oprášená první čtená se konala v červnu 2022, čtení pokračovalo i na letním souborovém soustředění na chalupě v Dolním Dvoře a poté následovalo intenzívní zkoušení ve slánském divadle. Před druhým plánovaným termínem premiéry (listopad 2022) se rozhodlo o jejím odložení. Tentokrát za tím byly důvody zdravotní, ale nikoli covidové. Inu, takový je život.

3. dějství

Do třetice všeho dobrého – 4. dubna 2023 Harpagon konečně vstoupil na jeviště před natěšené publikum.

Publikum protagonisty odměnilo potleskem na otevřené scéně hned několikrát – tedy nejen po monologu Harpagona (kde jsme si všichni tak trochu dopředu říkali, že by přijít mohl, a to nejen proto, že to tak bývá i v profesionálních divadlech). A jakmile se zatáhla opona, nadšení diváci povstali a opakovaně přivolávali herce na děkovačku. Byla to premiéra za všechny peníze!

Jelikož premiéry naplánované na 24. a 25. dubna byly téměř okamžitě vyprodané, přidává soubor pro velký zájem postupně další reprízy, jednu jako bonus divadelního předplatného skupiny A, další s volným prodejem na 1. června 2023, nakonec i na 31. května. 

img_8050.jpg  

Ohlasy

„Nezažil jsem, že by pořád lidi volali do divadla a dožadovali se dalších repríz, protože už zase nejsou lístky“, říká principál Tomáš Vott.

A lidé pějí chválu i na sociálních sítích a zjevně nejen tam: „Opravdu úžasné představení!“, „Skláním se před panem režisérem i výkony všech zúčastněných.“, „Po premiéře jsem potkala několik lidí ve městě, co byli taky a se všema jsme řešili hned po pozdravu to, jak jste překvapili!!! Ode mne máte Slánskou Thálii!!!“ nebo „To bylo tak naprosto úplně boží představení, že tam koukejte utíkat, kdo jste ještě neviděli.“

Děkujeme Vám, našim věrným divákům, kteří svou návštěvou a pozitivním ohlasem podporujete amatérské divadlo ve Slaném. A jsme rádi, že i vy vidíte za úspěchem naší inscenace kromě herců, kteří se Vám uklánějí při děkovačce, také práci režiséra, který se přijde ukázat jen jednou, po premiéře, a pak snadno upadne v zapomnění. Takže Mirku, děkujeme, ten úspěch je i Tvůj a věříme, že si to užíváš s námi!

A ty, kdo to čteš, "nedělej scény a kup si lístek, nejsi přeci lakomec"! 

Za krásné fotky děkujeme Jakubu Krulišovi.

 

Náhledy fotografií ze složky Lakomec

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář