Jdi na obsah Jdi na menu

Co se stalo o Vánocích

6. 12. 2015

Klasický vánoční příběh pro celou rodinu situovaný do ladovských Hrusic okořeněný živou muzikou a koledami.

Jiří Teper napsal Pohádku o narození Jezulátka na motivy knížky Mikeš od Josefa Lady. Text je inspirován bezelstným Ladovým předpokladem, že Ježíšek se klidně mohl narodit v prostém chlévě starého ponocného Švejdy v malé české vísce Hrusice. My jsme tak bezelstní nechtěli být, původní scénář jsme trochu upravili, ale příběh neztratil nic na své tajemnosti a veselé vánoční atmosféře.

Josef s Marií přicházejí do Hrusic a žádají o nocleh starostu. Ten je ale vyžene, a tak nakonec přenocují ve chlívku u ponocného Švejdy, kde Marie v noci porodí děťátko. Vesničané toho využijí a zakomponují trojici do živého betlému, který si společně nacvičili. A protože narození každého děťátka je vlastně malý zázrak, tak se na to přiletí podívat skutečný anděl. Starostův syn Pepík dělá celou dobu naschvály kamarádům (Frantovi a Mařence), ale na konci příběhu, předtím, než se odehraje živý betlém, se usmíří. Pepík slíbí, že už bude hodný ke kamarádům, starosta slíbí, že už bude hodný k pocestným.

Celé představení je proloženo koledami, které herci zpívají za doprovodu několika muzikantů a které si můžete zanotovat s nimi. Před představením si můžete zakoupit i zpěvník s barevnými fotografiemi z představení a zazpívat si s námi. A kdo by chtěl doma nacvičovat, může si stáhnout zpěvník bez fotografií přímo zde:

Zpěvník k představení Co se stalo o Vánocích

Režie: Michaela Seghmanová a Vladimíra Fantová

Osoby a obsazení

Postava Představitel
vypravěč Hana Kunertová
ponocný Švejda Jan Fany Fanta
starosta Barták Tomáš Vott
Pepík, starostův syn Marek Seghman
Franta Kuldanů David Šarboch
Mařenka Michaela Chrapová
učitel Marek Jakeš
Josef, pocestný Milan Zápotocký
Marie, jeho žena Nikola Fantová
anděl zvěstovatel Barča Fantová
muzikanti František Šitta, Karol Hevessy, Martin Votýpka-Pecha

201511271052_0001.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Co se stalo o Vánocích

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář