Jdi na obsah Jdi na menu

Karpati

23. 11. 2017

cénář: Vašek Tintěra

Režie: Michaela Chrapová a Michaela Seghmanová

Hudební doprovod: Marek Kettner 

Kostýmy: Hana Kunertová

V listopadu 2017 jsme uvedli vlastní dramatizaci románu Jelese Verna Tajemný hrad v Karpatech. Scénář napsal člen souboru, Vašek Tintěra, režie se ujaly Míša Chrapová a Míša Seghmanová, ale na konečném výsledku se podíleli i všichni herci. hrad_vazba.jpg

Zadání od dramaturgické rady souboru znělo: uvést inscenaci, která nebude v civilní realistické scéně a bude mít fantaskní prvky. Dostal se nám do ruky jeden z prvních výtisků knihy, překlad starý bezmála 125 let (nakladatelství J. R. Vilímek, překlad František Serafínský Procházka). Chvílemi působil tak archaicky, až to bylo komické, ale na druhou stranu charaktery jednotlivých postav byly tak současné, že to vůbec komické nebylo. Vašek vytáhl z předlohy vše podstatné, co jsme chtěli ve hře mít - rozdílné charaktery postav a kontrast lidské zabedněnosti s vědeckým pokrokem - lehce to okořenil humorem a současnými tématy. Během zkoušení jsme pak společně dovytvářeli jednotlivé postavy a jejich vztahy a osudy, takže se jednak škrtalo, jednak dopisovalo.

​Mezi ohlasy po premiéře a první repríze, která se konala pár dní po premiéře 28. listopadu, jednoznačně převažovaly kladné reakce, a tak Vám můžeme návštěvu některé z repríz s klidným svědomím vřele doporučit. Těšíme se na vaši návštěvu a věříme, že se pobavíte.

Osoby a obsazení

Postava Představitel
Hrabě František Telek Marek Jakeš
Ročko, jeho pobočník Vašek Tintěra
Baron Rudolf Gorc Tomáš Vott
Orfanik, vynálezce Jakub Hložek
Stilla, veleslavná pěvkyně Michaela Matějčková
Hradní průvodkyně Hana Kunertová
Dr. Patak Jan Čečrdle
Dack Nicolson, lesník Marek Seghman
Starosta Ondřej Šimanovský
Miriota, jeho dcera, lesníkova snoubenka Kristýna Beránková
Učitelka Veronika Schönigerová
Pastýř Frik Šimon Kytka
Hostinská Alena Šimanovská

 

V představení zazní píseň To mám tak ráda (skladatel Donadel Alice Christianne Marcelle, původní text Lama Serge, český text Jiřina Fikejzová). Hudba v představení užita na základě licence OSA.

​Na konci 1. dějství je použit stroboskop.

Plakát a programy

karpati-plakat.jpg  programy.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Z představení

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář